Monday, August 25, 2008

Spontanitet

Enormt många kvinnor på dejtingsajter hävdar att de är spontana och att de vill träffa någon som är spontan.

Men att vara spontan är i viss mån också att överraska. Att bara dyka upp med två biljetter till Rom en tisdagseftermiddag och säga "packa lite kläder, i morgon träffar vi påven". Det är ju spontant, det överraskar.

Så hur ska man vara spontan och överraska, när hon förväntar sig det? "Gör nåt roligt då! Säg nåt kul!" Uppmaningar som har lämnat mången komiker villrådig och tunghäftad.

Hur kul är det att exempelvis köpa blommor, bara sådär spontant, när hon sitter hemma och förväntar sig att man ska köpa blommor, bara sådär spontant? Det känns ju inte direkt som en stundens ingivelse.

Man kan dock vara spontan på andra sätt. Man kan tex gå med sitt damsällskap på Avenyn, plötsligt knuffa ut någon helt okänd människa framför 3:ans spårvagn och sedan, när spårvagnen har bromsat in och blodet har slutat regna över gatstenarna, säga "jag kom på att jag skulle göra det alldeles nu, det var väl spontant?"

Eller, mitt under ett mysigt samlag, manövrera in sig i "fel" hål, bara för att man kände för det. För det, det kan man räkna med är både spontant och överraskande för henne.

Nej, spontanitet är ett överanvänt begrepp som används utan eftertanke. Fast just det är ju spontant.

No comments: