Sunday, May 31, 2009

Fildelning, vår synvinkel

Anledningar till att fildela:

Fildelning sägs vara ett omoraliskt fenomen. Fildelare stjäl upphovsrättskyddat material och är omoraliska. (Minst) en och en halv miljon svenskar är alltså omoraliska. Men det är folket i samhället som bestämmer vad som är moraliskt och vad som är omoraliskt, inte en kommitté och inte en statlig utredningsgrupp. Om en så stor grupp människor inte tycker att det är omoraliskt är det inte omoraliskt.

Nu gör vi ännu en djupdykning. Skivartister och filmstjärnor tjänar grova stålar. Keanu Reeves fick $15 000 000 för Matrix Revolutions. Nicole Kidman fick $15 000 000 för The Golden Compass. Trots fildelning, som påstås ruinera de stackars filmbolagen, får en skådespelare 114 MILJONER kronor för en film (som inte var speciellt bra heller). Ni och vi kommer aldrig att tjäna den summan. Kidman gjorde det sju gånger från 2003 till 2007. Kidmans exempel är som sagt från 2007, men The Pirate Bay fanns långt innan dess. Trots The Pirate Bay kan en skådespelare få 114 miljoner kronor för att vara med i en film. Låter det som en bransch som går på knäna? Nej. Låter det som en förbannat omoralisk samling girigbukar i dyra kostymer, som vill suga ut varenda en av våra surt förvärvade slantar? Ja.

För alla dessa pengar köper överhypade (viktigt att poängtera, Hollywood styr vem vi tycker är vackrast och häftigast, det är inte vi som väljer) Hollywoodstjärnor snordyra saker, som hus och bilar och champagnefontäner. Deras vansinniga slöseri är vad vi växer upp med i medierna. Tidningarna visar dem i dyra kläder, MTV visar dem i dyra hus. Vi idoliserar människor, som torkar stjärten med dollarsedlar. Vi strävar efter att bli som de manliga stjärnorna. Vi vill ligga med de kvinnliga. Och det är för att giribukarna i Hollywood ska tjäna mer pengar.

Sedan kallar de oss omoraliska?

No comments: