Monday, March 16, 2009

Soulpancake - det blev bara pannkaka

Den mycket rolige Rainn Wilson (ännu roligare Dwight i amerikanska The Office) har länge gjort reklam för en webbsajt som heter Soulpancake. Nu är den äntligen live och den intresserade oss I KUBEN såpass att vi skaffade oss ett konto där.

Soulpancake ger intrycket av att vara ett ställe dit man går och funderar över Livets Stora Frågor, ibland ge sin egen syn på ämnena, ställa egna frågor... Det är spirituellt, men inte så lamt som man kan tro. Vi gillar sånt här, att få filosofera över stora frågor och dök därför rakt in i Soulpancakes innandömen.

Det som såg bra ut på idéstadiet ser mindre bra ut i verkligheten. Första frågan vi attackerade var "Är kärlek inget mer än en kemisk reaktion?". Vi läste vad andra redan skrivit och gav sedan vår egen syn på saken: frågan är vinklad. Kärlek är en kemisk reaktion i hjärnan - och vi är helt okej med det. Det är fantastiskt att årmiljoner av biokemisk evolution har lett till den här kemiska reaktionen. "Inget mer än" får det att låta som om frågeställaren inte uppskattar den egna kroppens förmåga.

Men det här är ju internet. Anonymiteten lockar fram det värsta i människan. "Att säga att kärlek är en kemisk reaktion är att förolämpa alla som har älskat" skrev någon. "Kärlek är ovillkorlig" skrev någon annan. "Kärlek är gud" skrev en tredje. Det var faktiskt rätt många som skrev att kärlek är starkt förknippat med en gudom.

Och trots att det är Rainn Wilson, trots att det är unga människor som diskuterar, trots att idén var så bra på papper, är resonemangen ändå de samma som i den tokigaste av sekter. Ogenomtänkta svar där gud är förklaringen till allt.

Så till de som tror att kärlek är ovillkorlig: att älska någon kommer med en hel hög olika villkor! Vi älskar er så länge ni inte vänstrar med killen på Ica. Vi älskar er så länge ni inte förgriper er på vårt barn. Det hör till det sociala kontraktet att kärlek kommer med villkor.

Anyway, det är synd att människor måste leta utanför den egna kroppen för förklaringar till fantastiska fenomen. Det är synd att Soulpancake drar till sig trångsynta idioter och det är synd att ateister inte har någon självklar plats vid det filosofiska bordet.

I fortsättningen skriver vi I EN KUB när vi känner att en av livets stora frågor är värd att besvaras.

No comments: